maanantai 1. helmikuuta 2016

Turvakaukaloiden suossa rämpimässä

Alunperinhän oli tarkoituksena ostaa edullisesti työkaveriltani saatava Gracon turvakaukalo ja siihen sopiva jalusta. Tuntemattomalta en olisi edes harkinnut kaukalon ostoa. Vaikka luotin istuimen olevan ehjä ja kolaroimaton, ajatus jokseenkin vanhasta ja käytetystä telakasta ei tuntunut hyvältä. Varsinkin kun kuulin, että valmistajat suosittelevat lastenistuimille max. 5 vuoden käyttöikää, koska materiaalit hapertuvat ajansaatossa ja onhan uusissa istuimissa aina joitain turvallisuutta parantavia ominaisuuksia, mitä vanhemmista malleista ei löydy. Erityisesti Mies oli uuden istuimen kannalla. Turvallisuushan on asia jossa viimeisenä kannattaa säästää.

No, sitten piti miettiä millainen turvakaukalo Bebelle hommataan ja mistä. Merkkejä ja mallejahan on vaikka kuinka. Vaatimuslista ei ollut pitkä: Mahdollisimman turvallinen, pitkä käyttöikä, vauvan mukavuus, ISOFIX-jalusta, mahdollisuus turvavöillä kiinnittämiseen myös ilman jalustaa, helppokäyttöisyys, yhdistettävyys matkarattaisiin sekä tietysti kiva ulkonäkö. Arvioinnissa turvauduin Autoliiton julkaisemiin turvaistuin testien tuloksiin ja arvioihin istuimista. Lisäksi käytiin viime viikolla Miehen kanssa tekemässä tiedustelukierros Tampereen suurimmissa lastentarvikeliikkeissä. Kävimme Muksutallissa, Lastentarvike- sekä Baby Style -myymälöissä, joista jokaisessa saimme todella hyvää ja asiantuntevaa palvelua.

Lopulta pähkäilimme kolmen eri valmistajan viimeisimpien mallien välillä.

Cybex Cloud Q
Cloud Q -Black Beauty ovh 299 e
Q-FixBase Jalusta ovh 169 e
Törmäystesteissä arvosana on "erinomainen" ja kokonaisarvosanaksi istuin on saanut "hyvä". Istuin on kiinnitettävissä autoon sekä kolmipistevöillä, että erikseen ostettavalla isofix-jalustalla. Myös jalustan voi kiinnittää pelkillä vöillä. Kiinnittäminen vaikutti erittäin helpolta. Istuimessa on myös teleskooppiset sivutörmäyssuojat, jotka lisäävät turvallisuutta.

Istuin on tehty ergonomiseksi myös vastasyntyneelle ja kun istuin ei ole kiinni autossa, saa vauvan makaavaan asentoon. Tällöin istuimessa voi olla pidempiä aikoja. Kiva esimerkiksi kauppakeskuksissa tai kylässä ollessa, jolloin vauva voi nukkua kaukalossa selän rasittumatta. Kaukalossa on suuri ja helppokäyttöinen aurinkosuoja, helposti säädettävät olkahihnat ja sen saa helposti adaptereille yhdistettyä monien matkarattaiden kanssa. Istuin on myös nätin näköinen.

Kun vauva ei enää mahdu turvakaukaloon, tulee siirtyä turvaistuimeen. Cybexiltä itseäni kiinnostaa eniten Sirona M -malli, joka kääntyy jalustassa 360 astetta. Näin ollen sitä voidaan käyttää kasvot molempiin suuntiin ja lapsi on helppo laittaa ja ottaa pois istuimesta. Sirona käy selkä menosuuntaan matkustettaessa myös vastasyntyneelle, mutta sitä ei voi kanniskella ympäriinsä kuten kaukaloa. Sirona jalustoineen maksaa 599 e, eli aika tyyriistä tuotteesta on kyse.

Maxi-Cosi Pebble Plus
Pebble Plus turvakaukalo ovh 269e, 2WayFix jalusta ovh 239e ja 2WayPearl turvaistuin ovh 329e
Maxi-Cosin kaukalo on saanut hyvät arvostelut Autoliiton testeissä, kokonaisarvosana "hyvä". Myös Maxi-Cosissa on myös mahdollisuus kiinnittää se autoon joko isofix-jalustalla tai vöillä. Jalustassa on seitsemän elektronista anturia. Nämä varmistavat valo- ja äänimerkillä, että sekä jalusta, että istuin on oikein kiinnitetty. Idioottivarma systeemi siis.

Maxi-Cosissa on irrotettava istuimen pienennin, jolloin kaukalo on mukavampi vastasyntyneelle. Aurinkosuoja on mielestäni hieman kömpelö kiinnitykseltään ja se on myös tiellä kun kaukaloa haluaisi kannatella kainalossa. Myös Maxi-Cosin kaukalo on adaptereilla yhdistettävissä useimpiin matkarattaisiin.

Mainitsemisen arvoista on myös se, että Maxi-Cosin kanssa on myös helppo tehdä päätös seuraavasta istuimesta. 2Wayfix basen ansiosta ei taapero istuimeen siirryttäessä tarvitse ostaa uutta jalustaa, vaan 2Waypearl-istuin käy siihen myös. Tällöin säästää siinä vaiheessa jalustan hinnan.

BeSafe iZi Go Modular

iZi Go turvakaukalo ovh 279 e, iZi Base jalusta ovh 259 e  ja iZi turvaistuin ovh 399 e
BeSafe on saanut näistä kolmesta ehkä parhaat arvostelut Autoliiton testeissä. Kokonaisarvosana kuitenkin samainen "hyvä". BeSafen kaukalon saa myös kiinnitettyä sekä vöillä, että isofix-jalustalla. BeSafen jalustassa on myös tunnistimet, jotka värimerkeillä ilmaisevat onko jalusta ja istuin kiinnitetty oikein. BeSafessa on Cybexin tapaan sivutörmäyssuoja, mutta se on irrotettava "möhkylä", mikä asetetaan kaukalon kylkeen. Jotenkin en kokenut sitä yhtä hyväksi kuin Cybexin vastaava teleskooppimalli.

Besafella on helppokäyttöinen ja iso aurinkosuoja, vöiden säätö tosin on hieman hankalammin toteutettu kuin Cybexillä. BeSafen kaukalosta saa travel systemin ainakin Maxi-Cosin ja Quinnyn ratasmallien kanssa. Ilmeisesti myös Stokken kanssa, koska BeSafe valmistaa(?) Stokken turvakaukalot, ellen ihan väärässä ole.

Samoin kuin Maxi-Cosilla, myös BeSafella voi samaa jalustaa käyttää sekä turvakaukalolla, että -istuimella. Näin ollen isommalle lapselle  tuleva istuin on helppo päättää, eikä tarvitse ostaa uutta jalustaa. Taaperoistuimen kallistusmekanismin ansiosta lapsen jalkatila kasvaa, kun lapsi kasvaa ja istuu pystymmässä asnnossa. Toisin kuin Maxi-Cosin vastaava 2Way Pearl tai muut selkä menosuuntaan istuimet.

Baby Stylessa meille esiteltiin myös Kiddy Evo-Lunafix turvakaukalo, joka on mainio pitkille automatkoille. Siinä kun saa vauvan makuuasentoon myös autossa, jolloin vauvan selkä ei rasitu niin paljon. Meillä pisimmät autoilut ovat  n. 2 h ajomatkoja, jotka menevät varmasti vielä ihan mukavasti. Kaukalo tulee aina kiinnittää autoon mukana tulevalla Isofix-jalustalla, jonka vuoksi hylkäsimme tämän vaihtoehdon. Kaukalossa olevaa aurinkosuojaa ei saa kokonaan piiloon eivätkä muotoilu ja väritkään oikein miellyttäneet. Hintaa kaukalo+jalusta -setille tulee 479 e, eli suht sama kuin muissakin.

Yhteenvetona: Kaikki ovat testien turvallisimmasta päästä. Kaikki ovat kiinnitettävissä autoon sekä isofix-jalustalla, että pelkillä vöillä. Tämä siis siksi hyvä, että isovanhempien autoissa ei isofixmahdollisuutta ole. Kaikkiin näihin vauva mahtuu oletettavasti n. vuoden ikäiseksi asti. Maxi-Cosiin ja BeSafeen ei tarvitse ostaa uutta jalustaa siirryttäessä taaperon istuimeen, jolloin säästää jalustan hinnan. Cybex Sironassa jalusta kuuluu pakettiin.

Koska kaikki kolme istuinta ovat ominaisuuksiltaan lähes yhä hyviä, meni valinta tunteiden puolelle. Cybexissä ulkonäkö miellytti eniten ja koimme sen turvallisimmaksi sivutörmäyssuojien ansiosta. Myös ergonomisuus on Cybexissä mielestämme muita parempi. Kovalle hinnalle vaan piti keksiä ratkaisu. Tilaamme siis ulkomailta. Maxi-Cosia ja BeSafea ei oikein missään nettikaupoissa myytykään, tai sitten hinta oli jopa kalliimpi kuin Suomessa. Jäljelle jää siis Cybex.

Saksasta istuin ja jalusta löytyivätkin hieman edullisemmin (389,90 e posteineen vs. Suomessa 469 e) ja valittavana oli kaikki värivaihtoehdot. Maksukin kävi kätevästi Paypalilla. Tuumailin myös, että mikäli päädymme taaperovaiheessa tuohon Cybex Sironaan, kannattaa sekin tilata tuosta samaisesta nettikaupasta, koska tuolloin voi säästää jopa 170 e, verrattuna Suomen hintaan. Tällöin koko setin hinta on jo hyvinkin kilpailukykyinen muiden vastaavien kokoonpanojen kanssa.

Nyt sitten odotellaan vaan paketin saapumista kotiovelle!

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Bikebox-shop.de oli nettikaupan nimi. Mikäli käytetty kelpaa, niin ko. Kaukalo olisi meillä nyt myynnissä Neidin siirryttyä turvaistuimeen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥