torstai 24. maaliskuuta 2016

Kropan palautuminen synnytyksestä

Raskausaikanahan tuota painoa väkisinkin kaikille hieman kertyy. Noh, minä onnistuin keräämään sitä jopa 20 kilon edestä. Toki olihan tuo Neitikin syntyessään aikamoinen mötkäle, reilu 4 kiloa. Loppuraskaudessa painoa tuli jopa 5 kiloa viimeisen kuukauden aikana. Tämä johtui suurimmaksi osaksi turvotuksesta, mutta myös herkuilla oli oma osuutensa. Päiväkahviseuraa kun oli useamman kerran viikossa, eikä aina tullut syötyä niin terveellisesti.

Myös se, että kärsin raskauden puolesta välistä asti kovista liitoskivuista, vaikutti painon nousuun. Hyvä jos sängystä tai sohvalta pääsi ylös ja kävely oli erittäin hidasta kivun vuoksi. Ei siis paljon tullut lenkkeiltyä, vaikka aikaa olisi ollut. Nyt odotankin innolla keväisiä vaunulenkkejä vauvelin kanssa. Pääsee pikkuhiljaa nostamaan kuntoa takaisin normaalitasolle.

Sairaalaan jäi 8 kiloa, mihin olen todella tyytyväinen. Nyt kun on kotoilua takana reilu parin viikon verran on paino pudonnut vielä 4 kiloa lisää. Imetys on tietysti vaikuttanut tähän suuresti, mutta uskon, että omaan normaalipainoon takaisin pääseminen ei hirveän tuskan takana ole. Kunhan pääsee liikkumaan ja syö terveellisesti ja monipuolisesti. Jos se kevät vaikka alkaisi toden teolla nyt pääsiäisenä.

Synnytyksessä minulle jouduttiin tekemään episiotomia, joka tietysti on vähän kipuillut. Myös jälkisupistuksia on välillä tullut ja särkyä alavatsassa. Eli hissukseen aloitellaan liikkumista. Isoimpana vaivana on kuitenkin ehkä olleet synnytyksessä tulleen peräpukamat. Nyt nekin alkavat onneksi jo helpottaa. Hankalinta istuminen ja liikkuminen oli noin viikon ajan synnytyksen jälkeen. Nyt tikit yms. tuntuvat enää ajoittain. Tikit ovatkin sulaneet jo lähes kokonaan. Jälkivuotoa on vielä vähän.

Mielenkiinnolla odotan, että miten tuon vatsanseudun kiinteyttäminen sujuu. Masu kun oli loppuvaiheessa aika mahtavan kokoinen ja silti Neidillä oli siellä ahdasta. Hieman on vielä kumpua jäljellä ja löysää nahkaa. Arpia ei onneksi pahemmin tullut. Kylkiin sain muutaman vaaleanpunaisen viivan, mutta pahimmilta ihon repämisiltä vältyin. Onneksi Neiti ei viihtynyt masussa yhtään pidempään, Tiedä sitten auttoiko ahkera rasvaaminen ja öljyäminen vai vaikuttaako enemmänkin oma ihotyyppi ja geeniperimä.

Viime viikolla oltiin Epilässä kärryttelemässä
Seuraavaksi lähdetään hetkeksi Neidin kanssa kärryttelemään.
Uusi lumi vanhan surma, vai miten se menikään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ♥